Kärlek – sårbarhet

El amore

60×80 Akryl duk

Denna tavla tog lång tid på sig att bli klar. Jag vet egentligen inte om den är klar nu heller. Den har ett eget liv och mannen och kvinnan ändrar energi emellanåt. Ibland är det han som håller henne för att trösta henne och ibland är det hon som håller honom för att han ska våga vara sårbar.

Den har tagit mig genom en stark resa av alla möjliga olika känslor. Ilska, frustration, sorg, smärta, glädje, kärlek, trygghet, utsatthet och många många fler.

Framförallt symboliserar den för mig sårbarheten i att tillåta sig att vara nära en annan människa utan skydd och barriärer emellan. Att våga lita på någon annan, att våga låta någon annan hålla en när ens inre brister. Bakgrunden visar deras olika bakgrunder, det var inget jag planerade men jag förstod det när den var klar. Det känns som att hon kommer från skogen och han från de öppna vidderna.

Kanske vågar vi inte uttrycka våra drömmar till vår partner av rädsla att inte bli förstådd och kanske till och med lämnad. Vi nöjer oss med det som är och tänker att drömmar bara är till för att drömmas, inte för att förverkligas.

Jag ser relationer lite annorlunda. Jag ser det som att vi väljer i varje nu hur vi vill leva våra liv. Vill jag stanna kvar i denna relation eller vill jag ha något annat i mitt liv? Om svaret då blir att jag vill vara kvar men det finns saker som inte fungerar så behöver vi tillsammans lösa det så att det blir bra igen. För alla inblandade.
Inget är skrivet i sten. Vi behöver inte bo under samma tak om vi mår bättre av att bo var för sig. Vi behöver inte leva i ett monogamt förhållande om vi hellre skulle vilja ha det på annat sätt. Vi behöver inte stanna tillsammans för barnens skull.
Vi behöver ta ansvar för våra egna liv och välja det som är vår egen sanning. Vissa relationer är till för att vara hela livet och andra under kortare perioder. Om vi håller fast när relationen är färdig kommer det bara att leda till att alla inblandade mår dåligt. Om vi lämnar relationen av rädsla för att öppna våra hjärtan ännu lite till när vi egentligen älskar varandra och vill leva tillsammans, då kommer vi också att må dåligt.

Vi kan aldrig äga en annan människa men ofta är det så vi agerar i relationer. Vi sätter upp regler för vad som är ok och för vad som inte är ok. Den som sedan inte följer dessa regler sviker den andra. Tänk om vi inte skulle ha några regler utan i stället hela tiden välja att stanna kvar bara för att vi faktiskt vill vara just där just nu? Hur skulle en sådan relation kännas?
Tänk om din partner skulle komma till dig och säga att hen behöver ut och resa i ett år och du skulle säga att det var helt ok.
Tänk om du skulle säga till din partner att du behöver bo i en egen lägenhet, eller till och med i en annan stad och hen skulle säga att det är helt ok?
Tänk om du skulle träffa en annan person och bli förälskad, gå hem till din partner och berätta? Säga att du behöver få prova om din förälskelse är på riktigt eller bara något tillfälligt och din partner skulle säga ok.
Om ni skulle säga ok till allt som den andre partnern behöver och verkligen mena det. Hur skulle en sådan relation kännas?

I en relation utan ägande är vi fria att vara de vi är och att utvecklas och växa till att bli ännu mer av de vi är. Det betyder inte att vi inte finns där för varandra och stödjer varandra, bryr oss om varandra. Tvärt om. Det handlar bara om att vi inte försöker kontrollera varandra, inte försöker styra varandra med olika regler. Vi tillåter oss att älska varandra villkorslöst.

 

All kärlek!

Annette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.