”De fyra grundstenarna till ett bättre liv” av Don Miguel Ruiz

Min utvecklingsresa har varit lång och intensiv och på vägen har jag stött på både lärare, healers, mediala vägledare och inspiratörer av olika kaliber. Jag tänkte att jag skulle dela med mig här i bloggen om lite allt möjligt av det jag upplevt och av det som stöttat mig under vägen. 
 Jag har alltid älskat att läsa och har läst massor och åter massor av böcker. Allra mest har jag läst böcker som berättar en historia, sann eller skönlitterär. Jag har alltid hittat insikter och lärdomar i alla typer av böcker så jag har aldrig fastnat särskilt för ”andliga” böcker. Vissa har dock fastnat.

Jag tänkte börja med att presentera en bok som när den kom förändrade massor för mig. Det var som att jag hittade hem i den. Här fanns det jag innerst inne vetat men inte funnit någonstans utanför mig själv. Innan hade jag läst en del ”andliga” böcker men ingen hade känts så sann för mig som denna. ”Den nionde insikten” av James Redfield är en av de böcker som betydde mycket för mig i början av min resa. Den kom flera år innan ”De fyra grundstenarna” och var inspirerande och ögonöppnande för mig, jag kände dock inte med den att jag kom hem såsom jag gjorde med ”De fyra grundstenarna”.

Det har hänt några gånger i mitt liv att jag känt att jag hittat hem och detta var den första jag kommer ihåg just nu. När jag läste den första gången hade jag precis gjort ett stort massivt uppbrott i mitt liv och behövde finna min egen jord att växa mina rötter i. ”De fyra grundstenarna” blev en av komponenterna i min nya jord. Den är ett sammandrag och en modernisering av Toltekernas visdom skriven av Don Miguel Ruiz.

Vilka Toltekerna var?
Många menar att Toltekerna var ett folkslag men Ruiz säger att de var shamaner, konstnärer, vetenskapsmän, människor som bar en djup visdom och som skyddade denna visdom så att den inte skulle tunnas ut och missbrukas. De som bar denna kunskap kallades nagualer och Don Miguel Ruiz kommer från en nagual-släkt. De fyra grundstenarna är fyra olika levnadsregler som när vi följer dem gör oss fria. Det är en enkel bok att läsa, den är skriven med enkelt språk men visdomen är mycket djup. Det är en bok som alla kan läsa.

De fyra grundstenarna är:

Var sann i ditt tal

Låt ditt tal utmärkas av integritet. Säg bara sådant som du menar. Undvik att använda orden för att förringa dig själv eller skvallra om andra. Använd orden med inriktning på sanning och kärlek.

Ta ingenting personligt

Ingenting som andra gör beror på dig: Vad andra säger och gör är en projicering av deras egen verklighet och deras drömmar. När du är oemottaglig för andras åsikter och handlingar drabbas du inte av onödigt lidande.

Ta ingenting för givet

Våga ställa frågor och säga vad du egentligen vill. Kommunicera med andra så tydligt du kan för att undvika missförstånd och upprördhet. Detta enda samförstånd kan förändra ditt liv fullständigt.

Gör alltid ditt bästa

Ditt bästa skiftar från det ena ögonblicket till det andra. Det är inte alltid detsamma när du är sjuk som när du är frisk. Gör helt enkelt så gott du kan under alla omständigheter så undgår du självkritik, självförakt och ånger.

För mig har den andra och den fjärde varit de största. Ta ingenting personligt och Gör alltid ditt bästa.

När jag förstod längst inne i mig att vi alla alltid gör vårt bästa utifrån de förutsättningar vi har kunde jag slappna av. Jag visste med hela mig att jag gjorde mitt bästa även om jag låg på soffan och åt choklad en hel dag eller om jag inte lyckades så bra med en uppgift som jag hade tänkt mig. Min käpp som jag använde till att slå på mig för att jag inte gjorde tillräckligt, den krympte drastiskt. Den försvann inte och den finns fortfarande kvar men den är väldigt mycket tunnare och används inte alls lika ofta som innan. Något som kanske var ännu större var att jag förstod att det inte var bara jag som gjorde mitt bästa. Alla gör sitt bästa. Alltid. Varje stund. När den insikten sjönk in i mig släppte ännu en sten. Jag behöver egentligen inte bry mig vad andra gör och inte gör eftersom de gör det bästa de kan utifrån där de är just nu. Det enda jag behöver göra är att välja det som känns sant för mig och låta det och de andra gå.

Att inte ta något personligt var en ögonöppnare som förändrade allt. Det har varit en resa att integrera den insikten i mig men nu lever jag efter den större delen av min tid. Om någon säger något fint till mig känns det gott in hjärtat men jag vet att det egentligen inte handlar om mig. Det är den personens bild av mig. Någon annan kan komma direkt efter och säga något helt annan och om det är något negativt, då vet jag även då att det egentligen inte handlar om mig utan om den personens uppfattning. Den personens uppfattning som kommer ifrån den personens egna upplevelser. Det är så lätt att bli beroende av bekräftelse men med denna grundstenen i ryggen förstår man att bekräftelse inte är någon sanning. Det är bara en upplevelse.

Så om du inte redan har den rekommenderar jag varmt att du läser den!

Med värme
Annette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.